Bekymrar du dig över din skolgång på fritiden, eller känns det som att du drunknar i skolarbete? Undviker du att gå till skolan? Går du runt med känslor av otillräcklighet? Många skolelever upplever en press på att lyckas och kräver för mycket av sig själva. Om målsättningarna och arbetsmängden inte är realistiska, är risken stor för att bli utmattad. Det är viktigt att du söker hjälp om du drabbas av utmattning. Långvarig stress över skolarbete kan leda till utmattning. Skoltrötthet syns inte alltid utåt, du behöver inte ha svårigheter i skolämnena för att vara skoltrött. Vi kan vara skoltrötta av olika anledningar. Läs några av våra tips om vad du kan göra när det känns som att utmattningen tar över. 

1) Prata
Har du berättat till någon om hur du mår? Kamratstöd är betydelsefullt. Att berätta om din utmattning till en vän eller en nära person, kan hjälpa. Att få säga saker man bekymrar sig över högt, kan lätta på tankarna och känslorna. Andra kanske också känner sig stressade och kan förstå hur det känns för dig. Du kan också prata med en trygg vuxen i skolan om du mår dåligt och är tyngd av skoltrötthet. Skolkuratorn, läraren eller skolhälsovårdaren kan vid behov hjälpa dig vidare, så att du får rätt form av stöd. Det viktiga är att du berättar för någon hur du mår.

2) Återhämta dig
Har du tillräckligt med tid för att återhämta dig på fritiden? Reflektera över hur du slappnar av bäst? Tycker du om skogspromenader, att se på en film eller att skapa någonting? Din hjärna mår bra av omväxlingen och du orkar bättre i vardagen. Fritid är viktigt för att orka i skolan. Prioritera din egen tid och avkoppling. Försök göra saker du njuter av.

3) Dra nytta av rutiner
Sätt på flera larm om du har svårt att kliva upp ur sängen. Gör endast det nödvändigaste som krävs för att du ska komma i väg. Förbered allt du kan kvällen innan. Ställ fram busskort, din packade ryggsäck, nycklar och kläder färdigt. Du sparar tid och kan undvika onödig stress.  Dela morgonrutinerna i små etapper. Du kan använda ditt larm på mobilen. 15 minuter för frukost, 10 minuter för morgontvätt, 10 minuter att gå till bussen. Försök ta dig igenom varje etapp! Det kan hjälpa att fokusera på en sak i taget. 

4) Lyssna till dina egna gränser
Ingen är perfekt, och därmed presterar ingen av oss perfekt. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv. Om provet gick dåligt den här gången, så kommer det nya prov och nya tillfällen. Om du undvek läxorna också i dag, kommer det en ny dag i morgon.